استخراج قانونی ارز دیجیتالی چگونه است؟

استخراج قانونی ارز دیجیتالی چگونه است؟

بست روید: درحالی كه در مصوبه هیات دولت، استخراج رمزارز بعنوان یك صنعت شناخته شده است، قوانین مربوط به استخراج رمزارز تعیین و ابلاغ گردید.


به گزارش بست روید به نقل از ایسنا، سوژه ورود به عرصه ارزهای دیجیتالی، داستان امروز و روز گذشته نیست و حتی در ایران هم با وجود تعلل هایی كه وجود دارد و تاخیرهایی كه امكان دارد هنگام ورود یك تكنولوژی جدید به كشور مواجه شود، نزدیك به دو سال می شود استخراج این ارزها و در صدر آنها بیت كوین برای فعالان این حوزه مطرح گردیده است.
اما در چند ماه اخیر، استخراج بیت كوین جنجال های بیش تری به پا كرده است. از طرفی نبود قانون مشخص برای برخورد با فعالان این حوزه كه از طرف بانك مركزی فعالیتشان غیرقانونی اعلام شده و در مقابل آن دسته كه استفاده از ارز دیجیتالی را راهی برای دور زدن تحریم ها و ارزآوری می دانند و از جانب دیگر واكنش مسؤولان وزارت نیرو كه افزایش مصرف برق را در فصل گرما به گردن استخراج كنندگان انداخته و هر روز یك مزرعه استخراج را با این ادعا شناسایی می كنند.
با این حال، كشمكش های فراوان درباره ی كوشش برای قانونی شدن فعالیت استخراج رمزارزها از یك سو و تصمیم برای چگونگی برخورد با استخراج كنندگان و تعرفه ای كه باید برای برق استخراج در نظر گرفته شود از طرف دیگر، مسئولان را واداشته كه به صورت جدی به قانون گذاری برای این مساله بپردازند.
از گفته مسئولان اقتصادی كشور پیداست كه ساز و كار تولید ارز دیجیتال، هفته آینده در دولت مصوب می شود و استخراج بیت كوین شكل قانونی به خود خواهد گرفت. حال باید دید كه در این مصوبه ساز و كار ایجاد رمزارزهای جدید توسط شركت های خصوصی در ایران نیز مصوب خواهد شد یا خیر؟ چونكه در طول یك سال اخیر، شركت هایی بودند كه تقاضای تولید رمزارز در كشور را داشته اند، اما تابحال مجوزی برای تولید آنها صادر نشده است.
استانداردهای استخراج رمزارزها بین وزارتخانه های ارتباطات و نیرو تقسیم شد
در این راستا بتازگی امیر ناظمی - رئیس سازمان فناوری اطلاعات - از تدوین مصوبه هیات دولت برای استخراج رمزارز در امتداد شناختن استخراج رمزارزها بعنوان یك صنعت آگاهی داده و اعلام نموده بود استانداردهای مربوط به این مساله كه شامل دو استاندارد برق و استاندارد تكنولوژی است، بین دو وزارتخانه نیرو و ارتباطات تقسیم شده است.
بنابر اعلام وزارت ارتباطات، موارد مربوط به استخراج رمزارز در هیات وزیران مصوب و بخشنامه آن نیز تدوین شده است؛ البته مصوبه هیات دولت بندهایی دارد كه وزارت ارتباطات با آنها به شدت مخالف است، همچون آنها بند مربوط به نحوه تعیین قیمت برق است كه مورد اعتراض وزارت ارتباطات قرار گرفته است برای اینكه معتقد می باشد قیمت برق را باید عرضه و تقاضا تعیین كند و نباید برای آن قیمت مصوب تعیین شود.
بر این اساس وزارت ارتباطات نیز موافق مصرف برق در ساعات پیك نیست؛ از نظر این وزارتخانه استخراج رمزارز در ساعات پیك مصرف برق نباید صورت گیرد، چونكه در این ساعات حق استفاده از برق با شهروندان است. آمار نشان داده است در كشور و در طول سال تنها ۲۰۰ ساعت پیك مصرف برق داریم كه در این ساعات نباید عملیات استخراج رمزارز صورت گیرد.
پیشنهاد برای استخراج رمزارز در ساعات غیرپیك برق
علاوه بر آن، پیشنهاد دیگر وزارت ارتباطات این بود كه در سایر ساعات به شرط اینكه صادرات برق انجام نشود امكان استخراج رمزارز برقرار شود. اگر دولت یا توانیر، توان صادرات برق در سایر ساعات (غیرپیك) را دارد مبادرت به صادرات كند، اگر این امكان را ندارد اجازه استفاده و خرید و فروش آن در بازار داخلی و در بازار ثانویه را دهد. به هر صورت پیشنهادات وزارت ارتباطات درباره نحوه تعیین قیمت برق برای استخراج رمزارز مورد استقبال هیات دولت قرار نگرفته و قوانین مربوط به استخراج رمزارز تعیین شده و تا چند روز آینده ابلاغ می شود.
ظاهرا در این مصوبه، استخراج رمزارز بعنوان یك صنعت شناخته شده است و صدور پروانه توسط وزارت صمت انجام می شود. همین طور استانداردهای مربوط به آن نیز بین دو وزارتخانه نیرو و ارتباطات تقسیم شد كه شامل دو استاندارد برق و استاندارد تكنولوژی است كه به ترتیب وزارت نیرو و وزارت ارتباطات متولی آنها هستند.
همین طور بگفته معاون وزیر ارتباطات، در مصوبه هیات دولت آمده است كه فعالیت ها استخراج رمز ارز باید به صورت فارم انجام شود؛ به این مفهوم كه اجازه استخراج رمزارز به صورت جزئی و كوچك داده نمی گردد، ضمن اینكه فارم ها باید مستقل باشند و از یك حداقلی برای امكان استخراج رمز ارز برخوردار باشند.
با این اوصاف، آنطور كه اعلام شده وزارت صمت از ۱۰ روز آینده می تواند آغاز به صدور مجوز استخراج رمزارز كند و وزارت ارتباطات آماده همكاری با وزارت صمت برای تدوین مجوز استخراج رمزارز است، وزارت نیرو نیز برای عملیاتی شدن صدور این مجوز اعلام آمادگی كرده است، اما از این پس تمام مطالبات به سمت وزارت صمت می رود.
اما آیین نامه پروسه ماینینگ رمز ارزها كه توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ گردید كه به این شرح است كه استفاده از رمزارزها صرفاً با قبول مسئولیت خطرپذیری (ریسك) از طرف متعاملین صورت می گیرد و مشمول حمایت و ضمانت دولت و نظام بانكی نبوده و استفاده از آن در مبادلات داخل كشور مجاز نیست. استخراج فرآورده های پردازشی رمزنگاری شده رمزارزها (ماینینگ) با ستاندن مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز است.
وزارت صنعت، معدن و تجارت می تواند در مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی، صلاحیت صدور مجوز مورد اشاره را به سازمان های مناطق مربوط حسب مورد واگذار كند.
تبصره ۲- استقرار واحدهای استخراج فرآورده های پردازشی رمزنگاری شده رمزارزها (ماینینگ) شامل محدودیت محدوده (۱۲۰) كیلومتری شهر تهران، (۵۰) كیلومتری شهر اصفهان و (۳۰) كیلومتری مراكز سایر استان ها نمی باشند.
سازمان ملی استاندارد ایران موظف است با همكاری وزارتخانه های نیرو و ارتباطات و فن آوری اطلاعات برچسب انرژی و استانداردهای كیفیت توان الكترونیكی و استانداردهای فنآورانه مرتبط برای تولید و واردات تجهیزات فرآورده های پردازش رمزنگاری شده رمزارزها (ماینینگ) را تدوین و ابلاغ كنند.
تامین برق متقاضیان استخراج رمزارزها صرفاً با دریافت انشعاب برق از شبكه سراسری یا راه اندازی نیروگاه جدید خارج از شبكه سراسری صورت می گیرد. تعرفه برق متقاضیان استخراج فرآورده های پردازشی رمزنگاری شده رمزارزها (ماینینگ) با قیمت متوسط ریالی برق صادراتی با نرخ تسعیر سامانه نیما كه توسط وزارت نیرو تعیین و اعلام می گردد، محاسبه و اعمال خواهد شد.
تبصره ۱- تعرفه سوخت گاز مورد نیاز متقاضیان استفاده كننده از برق تولیدی خارج از شبكه وزارت نیرو، با قیمت ۷۰ درصد متوسط ریالی گاز صادراتی با نرخ تسعیر سامانه نیماست و تعرفه سوخت مایع نیز با قیمت متوسط ریالی سوخت مایع صادراتی با نرخ تسعیر سامانه نیما كه توسط وزارت نفت تعیین و اعلام می گردد، محاسبه و اعمال خواهد شد.
تبصره ۲- مصرف برق و گاز برای استخراج رمزارزها (ماینینگ) در ساعات و زمان اوج مصرف ممنوع می باشد. وزارتخانه های نیرو و نفت (حسب مورد) ساعت و زمان اوج مصرف در ضمن سال را تعیین و ابلاغ می كنند و بوسیله شركت های تابع و وابسته با نصب كنتور هوشمند نسبت به كنترل مصرف در این ساعات اقدام می كنند.
تبصره ۳- استفاده از انشعاب برق و گاز جهت استخراج رمزارزها (ماینینگ) صرفاً با ارائه مجوزهای تعیین شده در این تصویب نامه مجاز است و هر گونه استفاده از انشعاب برق و گاز مصرف خانگی، عمومی، كشاورزی، صنعتی و سایر مصارف برای استخراج رمزارزها (ماینینگ) ممنوع می باشد. وزارتخانه های نیرو و نفت موظفند بوسیله شركت ها تابع و وابسته نسبت به شناسایی، قطع و جمع آوری انشعابات فاقد مجوز اقدام و مطابق قانون مجازات استفاده كنندگان غیرمجاز آب و برق، تلفن، فاضلاب و گاز -مصوب ۱۳۹۶- عمل كنند.
تبصره ۴- متقاضیان استخراج فرآورده های پردازشی رمزنگاری شده رمزارزها (ماینینگ) در صورت استفاده از منابع تجدیدپذیر و پاك تابع قوانین و مقررات مربوط و ضوابط وزارت نیرو هستند.
وزارتخانه های ارتباطات و فن آوری اطلاعات و اطلاعات و استانداری ها و فرمانداری ها نسبت به شناسایی و اعلام مراكز استخراج فرآورده های پردازشی رمزنگاری شده رمزارزها (ماینینگ) با وزارت نیرو همكاری می كنند. مراكز استخراج رمزارزها، بعنوان واحد تولید صنعتی شناخته شده و مشمول مقررات مالیاتی خواهند بود.
به گزارش بست روید به نقل از ایسنا، از طرف دیگر چندی قبل بحث هایی در مورد واردات ماینرها وجود داشت و گفته می شد در شرایطی كه مجاز نیستند، به كشور وارد شده است. اما پس از موافقت هیات وزیران با سوژه استخراج بیت كوین، این كه هم اكنون وضعیت واردات و ترخیص دستگاه های مربوط به آن چگونه خواهد بود، موضوعی است كه از مهرداد جمال ارونقی -معاون امور گمركی گمرك ایران-مورد پرسش قرار گرفت.
سوژه مورد اهمیت این است كه واردكنندگان كالاهای مختلف شامل دولتی و غیردولتی، طبق قانون، جهت ستاندن «مجوز ورود» و «ثبت سفارش» باید منحصرا به وزارت صنعت، معدن و تجارت بازگشت كنند؛ بدین سبب با ارائه ثبت سفارش برای این كالا با ذكر نام كالا به صورت مذكور، ردیف تعرفه صحیح كالا، گمرك ملزم به انجام تشریفات گمركی و ترخیص كالا بوده و نمی تواند ایستایی را در این خصوص ایجاد كنند.
معاون گمرك ایران با ذكر اینكه متصدیان ذیربط در گمرك، در زمان انجام تشریفات گمركی، اساسا مجوزهای قانونی لازم را بررسی و در صورت نیاز مطالبه و دریافت می كنند اعلام نمود: درباب مجوزهای قانونی، گمرك حساسیت ویژه ای داشته و اگر كالایی علاوه بر «ثبت سفارش» نیاز به ستاندن مجوز از سایر سازمان ها برای ترخیص كالا داشته باشد این مجوز یا مجوزها به صورت سیستمی ستاندن و سپس اجازه خروج كالا از گمرك داده می شود.
در حال حاضر و با عنایت به این كه وزرات خانه های ارتباطات و نیرو درباره ی نحوه ی برخورد با فعالیت در زمینه ی استخراج ارز مجازی به توافق نظر رسیده اند، در صورتیكه آخرین خبرها از حوزه ی مسئولان ارزی كشور و بانك مركزی، حاكی از برخورد با متعاملان با حوزه رمزارزها بود، آخرین تصمیم درباره ی سیاست نهایی برای برخورد با ارزهای مجازی باید به شكلی گرفته شود كه فعالان این حوزه در نهایت تكلیف خودرا برای ورود به آن بدانند.




منبع:

1398/05/14
13:57:29
5.0 / 5
4626
تگهای خبر: استاندارد , تكنولوژی , سیستم , شركت
این مطلب بست روید چطور بود؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب بست روید
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
BestRoid اندروید