توسط محققان دانشگاه امیركبیر؛

دستگاه اندازه گیری نرخ جریان فازهای نفت و گاز تولید شد

دستگاه اندازه گیری نرخ جریان فازهای نفت و گاز تولید شد

بست روید: محققان دانشگاه صنعتی امیركبیر موفق شدند نمونه نیمه صنعتی دستگاه جریان سنج چندفازی سرچاهی نفت را طراحی و تولید كنند.



به گزارش بست روید به نقل از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دکتر امید خیاط مجری طرح « طراحی و ساخت دستگاه جریان سنج چندفازی برای سامانه های سه فاز نفت-آب-گاز» در ارتباط به این طرح اظهار داشت: اجرای این طرح بر مبنای نیاز و لزوم تولید داخل کالاهای اساسی و نیازهای فناورانه صنعت نفت بوده که در شرایط فعلی تحریم می تواند بعنوان فرصتی برای تقویت صنعت داخلی و تولیدات دانش بنیان تلقی شود.
وی اضافه کرد: تولید و بهره برداری از میادین نفت و گاز نیازمند استفاده از تجهیزات اندازه گیری جریان در خروجی از چاه ها و در خط انتقال سیال است و با عنایت به این که غالبا آب هم در سیال خروجی از چاه ها به همراه نفت، گاز و میعانات گازی وجود دارد اندازه گیری نرخ جریان هر یک از فازهای سیال اهمیت ویژه ای در بهره برداری و مدیریت مخازن و همینطور بهینه سازی تولید خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه بهترین ابزار برای این اندازه گیری استفاده از دستگاه جریان سنج چندفازی است، اظهار داشت: اندازه گیـری جریان سیال خروجی از چاه های نفت و گاز تابحال توسط «تفکیـک گرهای آزمایشی فاز» انجام می گرفته است.
وی افزود: در دو دهه گذشته با هدف حل خیلی از مشکلات و محدودیت های بکارگیری و کاهش هزینه های عملیاتی تفکیک گرهای آزمایشی فاز، جریان سنج های چندفازی به طور گسترده ای جایگزین این تفکیک گرها شده اند.
وی اضافه کرد: حجم و وزن بسیار کمتر، عدم احتیاج به دخالت انسان در فرآیند اندازه گیری و اندازه گیری پیوسته و برخط نرخ جریان سیال چندفازی از مهمترین مزایای جریان سنج های چندفازی در مقایسه با تفکیک گرهای آزمایشی فاز به حساب می آید.
به گفته محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تعداد معدودی شرکت تولیدکننده دستگاه جریان سنج چندفازی وجود دارد که باوجود وجود یک شرکت چینی و چند شرکت اروپایی هم اکنون می توان این فناوری را حدودا در انحصار شرکت های آمریکایی دانست.
وی با اشاره به اینکه دانش فنی ساخت این دستگاه بدست آمده است، افزود: این پروژه برای نخستین بار در کشور اجرایی شده و به نتیجه رسیده است و هم اکنون این محصول در فاز تجاری سازی با سطح آمادگی فناوری TRL-۵ است.
وی با اشاره به روش کار در این پروژه اظهار داشت: عدم امکان دسترسی به نمونه تجاری محصول در کنار عدم وجود اطلاعات فنی کافی در منابع علمی که به دلیل پیچیدگی فناوری محصول و انحصار چندجانبه تولید آن می باشد، گلوگاه های فنی زیادی در طراحی محصول و چالش های بسیاری در فرآیند ساخت دستگاه ایجاد نمود. بنابراین دوره تحقیق و توسعه در این طرح حدود ۷ سال به طول انجامیده است که در نهایت منجر به کسب دانش فنی ساخت و طراحی مستقل محصول شده است.
خیاط تصریح کرد: دستگاه جریان سنج چندفازی برای اندازه گیری نرخ جریان فازهای آب، نفت و گاز در جریان سیال چندفازی خروجی از چاه های نفت و گاز و در خط انتقال سیال بعنوان یک جزء ضروری در تجهیزات سرچاهی و چاه آزمایی شناخته می شود.
وی افزود: در حالت کلی، این دستگاه می تواند به صورت دائم در راه سیال در موقعیت سرچاهی پایین دست کاهنده نصب شود و میزان تولید و پارامترهای سیال را به طور دقیق و پیوسته اندازه گیری کرده و در اختیار کاربر قرار دهد و همینطور این دستگاه می تواند به همراه یک چارچوب با اتصالات پایین دست و بالادست برای ونچوری و ابزار دقیق مورد نیاز آن به صورت سیار و نصب موقت در چاه آزمایی و تست های دوره ای تولید مورد استفاده قرار گیرد. صنعت نفت کشور کاربر اصلی این محصول است و مخاطب اصلی این دستگاه مهندسین بهره برداری هستند.
به گفته وی، بعد از اتمام فاز تست میدانی دستگاه، تولید این محصول بر مبنای نیاز بازار داخل و بازار منطقه آغاز خواهد شد.
وی با اشاره به مزیت های رقابتی طرح اظهار داشت: عدم امکان تأمین و خریداری مستقیم این دستگاه از شرکت های تولیدکننده خارجی و محدودیت های فنی و هزینه های بالای تأمین و نگهداری خرید غیرمستقیم محصول، هزینه تأمین و نگهداری و ریسک فنی خرید جریان-سنج های چندفازی تولید شرکت های خارجی را برای صنعت نفت و شرکت های تابعه افزایش داده است.
به گزارش بست روید به نقل از مهر، استاد راهنمای این طرح دکتر حسین آفریده عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر بوده است.


منبع:

1399/07/19
20:49:12
5.0 / 5
1760
تگهای خبر: ابزار , دانشگاه , شركت , صنعت
این مطلب بست روید چطور بود؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب بست روید
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
BestRoid اندروید