راهکار محققان دانشکدگان فنی دانشگاه تهران برای ناترازی انرژی
به گزارش بست روید، محققان دانشگاه تهران در پژوهشی قابلیت مخازن تخلیه شده نفت و گاز برای ذخیره سازی انرژی را مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش بست روید به نقل از دانشگاه تهران، در این پژوهش که در چارچوب رساله کارشناسی ارشد فاطمه آقابابایی، دانشجوی رشته مهندسی شیمی، به راهنمایی دکتر بهنام صدائی، دانشیار دانشکده مهندسی شیمی دانشکدگان فنی دانشگاه تهران و در هسته پژوهشی ذخیره سازی زیرزمینی هیدروژن انجام گرفته، پتانسیل مخازن تخلیه شده نفت و گاز برای ذخیره انرژی به شکل هوای فشرده بررسی شده است.
دکتر صدائی در رابطه با اهمیت روز افزون بهره گیری از سازندهای زیرزمینی به منظور ذخیره سازی انرژی اظهار داشت: «در دهه اخیر منابع تأمین انرژی پاک به منظور رفع نیازهای بشر مورد توجه محققان سراسر دنیا قرار گرفته است. یکی از طریق های تأمین انرژی پاک، ذخیره سازی هوای فشرده در سازندهای زیرزمینی و بازیابی آن به منظور تولید انرژی الکتریکی است. ذخیره سازی انرژی هوای فشرده در ساختارهای زیرزمینی همچون مخازن هیدروکربنی تخلیه شده، به علت دارا بودن ظرفیت ذخیره سازی و خصوصیات زمین شناختی شناسایی شده، یکی از طریق های مورد اطمینان، کم زیان و کم هزینه در جهت تأمین انرژی پایدار می باشد.»
این متخصص مخازن نفت و گاز، با یادآوری این نکته که در جهت ذخیره سازی زیرزمینی هوای فشرده در آبخوان ها و مغاره ای نمکی پیشتر پژوهش هایی انجام شده است، عنوان کرد: «در خصوص ذخیره سازی هوای فشرده در مخازن نفت تخلیه شده مطالعات چندانی انجام نشده است، در حالیکه این مخازن روزبه روز بیشتر تخلیه شده و مستعد ذخیره سازی هوا هستند. این مورد با عنایت به تعدد مخازن نفتی و درحال تخلیه ایران، اهمیت دوچندانی دارد.»
دانشیار دانشکدگان فنی دانشگاه تهران در رابطه با دستاوردهای این پژوهش اظهار داشت: «در اولین مرحله این پژوهش، ذخیره سازی هوای فشرده در یک مدل مخزن نفت تخلیه شده و عوامل مؤثر بر بازیابی هوا به شکل عددی شبیه سازی شد. نتایج نشان داد که عواملی چون واکنش های اکسیداسیون هوا با سنگ و سیال مخزن، دبی تولید و تزریق هوا، فشار مویینه در یک محدوده بالا، تراوایی و اشباع آب سازندی مخزن، نسبت به پدیده های انحلال و نفوذ مولکولی، زمان ماندگاری اکسیژن در مخزن، شوری آب سازندی، انگشتی شدن و تخلخل مخزن تاثیر بیشتری در کاهش بازیابی هوا دارند؛ کاهش تراوایی بیشترین تاثیر را در کاهش بازیابی هوا دارد؛ مخزن در حالت اشباع پایین آب، بیشترین تاثیر را در افزایش ضریب بازیافت هوا دارد؛ همینطور تزریق هوا در مدت زمان زیاد و ماندگاری اکسیژن در مخزن پایین ترین میزان تاثیر را در کاهش ضریب بازیافت هوا دارد.»
استاد مهندسی شیمی دانشگاه تهران و مدیر هسته پژوهشی هیدروژن، مرحله دوم این پژوهش را این گونه توضیح داد: «در این مرحله، ذخیره سازی هوای فشرده در یک مخزن نفت تخلیه شده شکاف دار طبیعی شبیه سازی شد، تاثیر شکاف بر میزان واکنش های اکسیداسیون، انحلال و نفوذ هوا در دو فاز نفت و آب و بازیابی هوا مورد بررسی قرار گرفت و نتایج با مخارن تخلیه شده نفت متعارف مقایسه شد. همینطور خصوصیات شکاف همچون تخلخل و تراوایی مطالعه و برای اولین بار فاصله بین شکاف های مخزن بر میزان بازیابی هوا به شکل عددی شبیه سازی شد.»
وی در انتها اضافه کرد: «مطابق یافته های این پژوهش، فضای منافذ مخزن شکاف دار طبیعی می تواند یک ذخیره انرژی وسیع، با میزان قابل قبول بازیابی انرژی و تولید هوا را فراهم آورد. این امکان بخصوص برای ایران که با ناترازی بالای انرژی مواجه می باشد می تواند بسیار کاربردی باشد. چون که در ساعات خارج از پیک، میتوان با مصرف انرژی الکتریکی مازاد، هوا را در فشار بالا در مخزن مورد نظر موقتاً ذخیره کرد و در ساعات نیاز و اوج مصرف انرژی، هوای فشرده ی ذخیره شده را به منظور تولید انرژی الکتریکی بازیابی کرد.»
گفتنی است نتایج این مطالعه با عنوان Underground compressed air energy storage (CAES) in naturally fractured depleted oil reservoir: Influence of fracture اخیرا از جانب الزویر انتشار یافته است (اینجا).
این مطلب بست روید چطور بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب بست روید