هشدار نسبت به موبوفوبیا در کودکان ایرانی

هشدار نسبت به موبوفوبیا در کودکان ایرانی

به گزارش بست روید، عضو تیم تخصصی کودک و نوجوان در انجمن ازدواج و خانواده کشور درباره ی وضعیت ˮموبوفوبیاˮ (ترس از دور شدن موبایل) در کودکان ایرانی، اشاره کرد: گرچه تحقیقات مدونی در این جهت انجام نشده است اما طبق تجربیات ما در مراکز مشاوره و انجام کار کلینیکی و بالینی، از هر 10 کودک ایرانی مراجعه کننده به کلینیک، 8 کودک عادت بسیار شدید به استفاده از موبایل دارند و بدون موبایل نمی توانند هیچ کاری انجام دهند.


دکتر آسیه اناری در گفت و گو با ایسنا، همزمان با روز کودک به بیان تعریفی از "موبوفوبیا" پرداخت و اظهار نمود: "موبوفوبیا" یعنی هر نوع ترس، استرس و نگرانی که به هنگام دورشدن از موبایل به افراد دست می دهد.
به گفته عضو کمیته تخصصی روانشناسی بالینی کودک و نوجوان سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، وقتی موبایل همراه افراد درگیر با "موبوفوبیا" نباشد، این افراد قادر به مدیریت احساس ترس، استرس و نگرانی زیاد خود نخواهند بود و به شدت حالشان بد می شود.
این روانشناس بالینی کودک و نوجوان با اشاره به اینکه افراد درگیر با "موبوفوبیا" حاضر نیستند در مکان هایی که موبایلشان از آنها دور باشد حاضر شوند، خاطرنشان کرد: این افراد اغلب برای دور نشدن از موبایل در خانه می مانند تا مبادا شارژ گوشی تمام شده و از شارژر دور باشند.
کودکانی که با تلفن همراه می خوابند، با تلفن همراه از خواب بلند می شوند و بدون موبایل غذا نمی خورنداناری در بخش دیگر سخنان خود درباره ی وضعیت "موبوفوبیا" در کودکان ایرانی با تکیه بر این که در این حوزه تحقیقات مدونی وجود ندارد و نمی توان آمار دقیقی دراینباره داد، تصریح کرد: با این وجود اما تجربه کار کلینیکی و بالینی ما در مراکز مشاوره نشان داده است تقریباً از هر ۱۰ کودک ایرانی مراجعه کننده به مراکز مشاوره ۸ کودک عادت بسیار شدید به استفاده از موبایل دارند. به صورتی که این کودکان با تلفن همراه می خوابد، با تلفن همراه از خواب بلند می شوند و بدون موبایل حاضر نیستند حتی غذا بخورد. این کودکان بدون موبایل از خانه بیرون نرفته و بدون موبایل نمی توانند در خانه بمانند.
این روانشناس یکی از دلیلهای آمار زیاد کودکان مبتلا به "موبوفوبیا" (بر اساس مشاهدات کار کلینیکی) را حاصل مراجعه بیش از پیش خانواده ها برای درمان این امر به مراکز مشاوره عنوان نمود و افزود: برمبنای تعداد خانواده هایی که با گله و شکایت نسبت به این امر به کلینیک های ما مراجعه می کنند می توان اظهار داشت که تقریبا از هر ۱۰ کودک ایرانی مراجعه کننده به کلینیک، ۸ کودک نشانه هایی از استرس شدید به هنگام دور شدن از موبایل را دارند که به اشکال مختلف خودرا نشان داده است. این کودکان وابستگی شدید به موبایل دارند و بدون موبایل به سختی می توانند خودرا سرگرم کنند و از همین رو خانواده ها برای درمان این قضیه به مراکز مشاوره مراجعه می کنند.
وی همین طور درباره ی نشانه های "موبوفوبیا" در کودکان، اضافه کرد: اغلب کودکان مبتلا به "موبوفوبیا" بدون موبایل سر میز غذا حاضر نمی شوند. بیشتر در خانه می مانند و حاضر نیستند هیچ کاری را بدون موبایل انجام دهند و حتی نمی توانند بدون موبایل در خانه بمانند و اگر دور از موبایل باشند حالشان بد می شود. این کودکان حاضر نیستند هیچ فعالیتی را جایگزین استفاده از موبایل کنند.
برای زیر ۱۲ ساله هایی که بیش از ۴ ساععت با تلفن همراه هستند، فکری کنیدعضو هیئت رئیسه انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان، این را هم اظهار داشت که کودکان مبتلا به "موبوفوبیا" دائما در جست وجوی موبایل هستند و به وسیله موبایل هر کاری شامل بازی، تماشای فیلم، دیدن عکس و... را انجام می دهند.
اناری، ترس از دور شدن از موبایل، دائما در خانه ماندن برای شارژر داشتن، عصبانیت و پرخاشگری به علت دور شدن از موبایل را اصلی ترین نشانه "موبوفوبیا" در کوکان دانست و تصریح کرد که اگر کودکی در سن زیر ۱۲ سال روزانه بیش از ۳ تا ۴ ساعت، بی هدف و بدون وجود توجیهی نظیر داشتن کلاس آنلاین از گوشی استفاده نماید، می توان گفت نشانه های بروز "موبوفوبیا" در او وجود دارد.
این روانشناس همین طور تصریح کرد که والدین باید استفاده زیاد از گوشی تلفن همراه توسط کودکان خودرا جدی گرفته و آنرا عادی نپندارند.
والدین "موبوفوبیا" دار؛ بچه های "موبوفوبیا" دارعضو تیم تخصصی کودک و نوجوان در انجمن ازدواج و خانواده کشور علت مبتلاشدن کودکان به "موبوفوبیا" را در سه بعد عنوان نمود و توضیح داد: همچون دلیلهای آن این است که والدین گوشی را خیلی زود و بدون قوانین در اختیار بچه ها قرار می دهند و از جانب دیگر والدین به جهت اینکه خودشان راحت بوده و آزادی داشته باشند موبایل را در اختیار بچه ها قرار می دهند تا سرگرم شوند. از طرفی والدین الگوی کودکان هستند و وقتی والدین همه زندگیشان موبایل می شود خواسته و ناخواسته الگوی استفاده بیش از اندازه از موبایل را برای فرزندان خود می سازند.
از درد در دست، پا و گردن تا اختلال در تمرکز و پرخاشگریعضو کمیته تخصصی روانشناسی بالینی کودک و نوجوان سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور درباره ی اثرات جسمانی "موبوفوبیا" در کودکان اظهار داشت: در بعد جسمانی و از نظر بدنی به علت استفاده زیاد از موبایل این کودکان مبتلا به گردن درد، دست درد و مشکلاتی در ستون فقرات می شوند. همین طور مشکلات دیداری و مرتبط به چشم نیز در آنها دیده شود. از طرفی "موبوفوبیا" اثرات ساختاری نیز بر روی مغز می گذارد. به صورتی که پژوهش های نوروسایکولوژی نشان داده است استفاده زیاد از موبایل بخش هایی از مغز را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند در طولانی مدت به عدم توجه، تمرکز، پرخاشگری و سلب توجه از محیط بیرونی منتهی شود.
وی معتقد می باشد که کنترل هیجان کودکان مبتلا به "موبوفوبیا" به علت استفاده بیش از اندازه از موبایل تحت خطر قرار می گیرد و ازاین رو ارتباط این کودکان با جهان خارج قطع شده و از طرفی توجه و تمرکز آنها به شدت کاسته می شود.
این روانشناس بالینی کودک و نوجوان افزود: کودکان مبتلا به "موبوفوبیا" این نقص در تمرکز و توجه را در تحصیل و درس، محیط اجتماعی و حتی در روابط خود به همراه دارند و می توان گفت اینطور روابط آنها در دنیای واقعی ساخته نمی گردد و مهارت های آنها بموقع و درست تقویت نمی گردد.
عضو هیئت رئیسه انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان با یادآوری لزوم درمان "موبوفوبیا" در کودکان، تصریح کرد: در عین حال نباید فراموش کرد که نمی توان گوشی را از زندگی هیچ کس شامل بزرگسالان و کودکان حذف نمود و هدف ما در درمان "موبوفوبیا" حذف گوشی تلفن همراه نیست بلکه باید آنرا کنترل کرد. استفاده درست و در جای درست از موبایل مد نظر ما است و اصلا حذف موبایل از زندگی مد نظر نیست.
کودک را آرام آرام از موبایل دور کنیداناری همین طور در بخش دیگر سخنان خود به بیان نکاتی برای پیشگیری از مبتلاشدن کودکان به "موبوفوبیا" پرداخت و اظهار داشت: هم اکنون با فروکش کردن کرونا و قابل کنترل شدن آن والدین و کودکان باید استفاده خود از تلفن همراه را کمتر کنند. بیشتر بچه ها را در کلاس های حضوری ثبت نام کرده و کلاس های آنلاین را در اولویت آخر قرار دهند. در صورتیکه والدین متوجه شدند وابستگی و اعتیاد کودکان به موبایل بیشتر شده است باید حتما برای آن فکری کنند. اولین اقدام آنست که باید برای سرگرم کردن کودک وسیله جایگزینی بجای موبایل داشته باشند و سپس آرام آرام استفاده از موبایل را برای کودک کم کنند چونکه ناگهانی نمی توان وسیله ای را از کودک دریغ کرد.
این روانشناس بالینی کودک و نوجوان در انتهای سخنان خود با اشاره به اینکه اگر اعتیاد کودک به موبایل با نشانه هایی نظیر بی خوابی و کم خوابی همراه شد حتما باید برای درمان از متخصصان کمک گرفت، اظهار نمود: شاید در موارد شدید متخصصان مجبور به استفاده از دارو نیز شوند. با این وجود نباید فراموش کرد تا وقتی که جایگزینی برای موبایل وجود نداشته باشد، کودکان ناچارا برای سرگرم شدن به سمت آن می روند و باید قوانینی در منزل جهت استفاده از موبایل وجود داشته باشد.



1401/07/17
14:56:40
5.0 / 5
465
تگهای خبر: تجربه , تخصص , تلفن همراه , شارژر
این مطلب بست روید چطور بود؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران در مورد این مطلب بست روید
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
BestRoid اندروید